Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Nu när vi kommit till år 2018 och man inom 12 år vill ta bort all fossildriven transport i Sverige, hur har vi det med en sån enkel sak som lösenord?

Har du ett starkt lösenord?
Använder du samma lösenord på flera webbplatser? Att använda samma lösenord på flera olika webbsidor är smidigt, det ska erkännas, men det ställer till det för dig som användare om ditt, väl använda, lösenord kommer ut bland mindre nogräknade personer. Därför bör (ska) man ha olika lösenord på olika ställen. Dessutom ska de helst vara så olika att man inte kan gissa sig till vad det kan vara. Till exempel, använder  du ett lösenord som är $Mitt&Starka_lösensenord-123 så är inte $Mitt&Starka_lösensenord-124 eller $Mitt&Starka_lösensenord-234 så smart att använda sig av.
I stället bör man använda sig av sårare lösenord som till exempel LGG#maA$w^pkXjAe&mQy och nästa $kywtc@mba$AKypX*bnh och så vidare. Med sådana lösenord, som ä'r unika på varje webbsida du besöker, är du relativt säker, ingen kommer kunna gissa sig till lösenordet, och har du unika lösenord kommer du kunna sova lugnt om en webbsida blir hackad och ditt lösenord exponeras för illasinnade personer. Det är "bara" den sidan du behöver byta lösenord på. Alla andra sidor är säkra, eftersom du har unika lösenord på sidorna.

Dessutom, stödjer sidan det, använd alltid två-faktor-autentisering (2fa), och använder du dig av Google eller andra liknande verktyg för att verifiera dig via 2fa så bör din lösenordshanterare stödja detta också. Allt för att göra det enkelt för dig, men svårt för hackare och andra som vill åt dina inloggningsuppgifter.

Varför gör du det? Gör inte det!

O)m du har svårt att komma ihåg mer än tre bra lösenord till tre olika webbläsare så se åtminstone till att använda dig av två faktor Autentisering! 

Är DET för jobbigt, installera en Lösenordshanterare (Password manager på engelska), det finns flera bra, jag ska kika på en här och nu.

Keepass

Varför väljer jag att prata specifikt om KeePass? 
Jo, jag har testat ett stort antal olika lösenordshanterare och har länge använt mig av RoboForm, en mycket bra och kraftfull sådan. Nu är jag "tvingad" att använda KeePass i vissa miljöer. Därmed har jag satt mig in mer i hur KeePass fungerar och vad det finns för styrkor med detta program.
En av styrkorna är att det är "Open Source", det vill säga att man använder sig av öppen källkod för programmet, detta gör att programmet i sig är hårt kontrollerat av både företag, säkerhetsmedvetna och bara nyfikna programmerare och därmed så hittas säkerhetsbrister oftast väldigt lätt och kan åtgärdas relativt snabbt jämfört med stängd programvara.
En annan fördel med Open Source är att det finns en uppsjö med "Plug ins", insticksprogram som gör att KeePass beter sig som du själv önskar. Och det finns även bra forum där man kan ställa frågor och önskemål om programmet.
Dessutom är KeePass gratis att använda!

Keepass lägger sig antingen i aktivitetfältet/raden Alternativt  nere i bland ikonerna hos klockan som synes på bilden.

Beroende på hur man ställer in KeePass så öppnar man det genom att klicka eller dubbelklicka på ikonen.
Med de senaste versionerna har det blivit riktigt smidigt att importera tidigare sparade lösenord, både från de olika webbläsarna som från andra lösenordshanterare.

 När du väl har börjat fylla dina sidor och annat du vill ha koll på vad gäller lösenord och användarnamn så kan du börja använda det. 

Bilden här under visar när jag är inloggad och har valt Axantum (en Krypteringstjänst/programvara) med sekundära musknappen. Jag får då en lista att välja från vad jag vill göra. I det här fallet har jag valt att markera URL(s) och får då möjligheten att välja vilken av de olika webbläsare jag har installerade på maskinen som ska får URLen kastad på sig föär att öppna webbsidan. (Websida i detta fallet)
Som du ser kan jag välja inte bara olika webbsidor, utan också om webbläsaren ska öppna vanligt eller i privat läge, för de som klarar av dessa lägen.
Som ni ser har jag, på min ena dator, möjlighet att MINST använda mig av Tor, Internet Explorer, Edgem FireFox men det finns fler val som inte syns på bilden, jag har bland annat Vivaldi, Opera och Water installerat vilka är direkt kompatibla med KeePass.

Man kan också ställa in att KeePass alltid fyller i inloggningsuppgifter åt mig, eller så stannar jag till och kollar att det är rätt sida jag ska till. Och därefter, med musmarkören på KeePass, trycka ned tangenterna CTRL och V, CTRL V alltså, vilket fyller i mina uppgifter. Rätt smuttigt!

KeePass i sig kräver ett lösenord för att man ska kunna komma åt texterna och lösenord med mera. Men det stannar inte vid det, det tillåter att man använder sig av en nyckelfil, en random skapad fil som man har sparad på en usbsticka, en mapp på datorn eller i nätverket eller var man nu vill lagra den. Utan lösenordet kommer man inte in, utan rätt fil kommer man inte heller åt datat. Datan ligger förresten lagrade i en databas, med militär kryptering. 

Som jag sagt innan har jag använt mig av och testat mängder med lösenordshanterare, detta känns som en av de bättre. Dessutom, gratis att använda! 

Keepass finns till alla de stora operativsystemen, Windows, Linux, MacOSx, BSD, Iphone, Android och fler....

Ja, det är en nyckel till allt....

Tack för att du läste hit ner.
Mvh
Thorbjörn Gunnarsson

Comments powered by CComment