Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Jag som skriver detta är en idag 56-årig man som 2010 fick diagnosen cancer. 
Min cancer satt vid örontrumpeten och den var tydligen mycket ovanlig, endast tre dokumenterade fall i världen. Jag är idag behandlad och friskförklarad, det är bra, men det har också uppstått en del biverkningar av strålningen. Det började med att jag förlorade smaklökarna, men de har återkommit till viss del, jag kan inte lita på dom och det händer fortfarande, 2019, att jag förstör maten pga överkryddning då jag inte känner av smakerna som sig bör.

Jag tappade även min salivproduktion till stor del, enligt den skalan de använder har jag svår förlust av saliven, det vill säga mycket torr mun, jag kan närmast likna det vid att vara förkyld och hela tiden behöva andas genom munnen, så känns det i munhåla och hals för jämnan. Halsen ja, den har tagit lite stryk den också, sväljförmågan är något nedsatt, men värst är att jag har små flikar som kan "samla på sig" mat och dryck som sedan, när som helst upp till lång tid efter intaget av maten, kan lossna vid en inandning och jag sätter i halsen, några gånger har det varit riktigt jobbigt med bland annat en ambulansfärd till akuten pga att jag satte i halsen på detta sätt. Numera har jag lärt mig att ta det lugnt och eventuellt dricka lite, vätska som jag sedan använder för att hosta upp det som fastnat.

Något som också märktes tidigt var att min kropp reagerat våldsamt mot strålningen och bildat brosk med mera på olika ställen där jag strålats, det som märktes först var gången mellan näsan och ena örat som var smalare än ett knappnålshuvud, en gång som ska ha en ärtas diameter i storlek, vilket gjorde att jag hade vätskeansamlingar med (än mer) nersatt hörsel. Detta föranledde att jag under många år fått ha rör i örat, även långt efter operationen där man "borrade" upp näsgången mot örat till. Jag behöver i regel inte ha rör i örat längre sedan något halvår tillbaka.

I samma stil har min nacke reagerat mot strålningen, jag är strålad från halsen upp till precis under vänster öga, runt om hela nacke, hals och huvud. Strålningen har gjort att samtliga rotkanaler från kota 2 till 6 (Man  har sju nackkotor) är mer eller mindre helt igenväxta vilket innebär att dessa nerver som går genom rotkanalerna är kraftigt klämda, det smärtar, smärtan kan liknas vid tandvärk, en sådan som gör att man är villig att ta en tång och dra ut tanden själv om man inte får hjälp.

Nacken har även stenosis, som det heter, in mot min rygg märg, alltså, på insidan av ryggraden, där det växer ihop i två "tappar" som trycker mot ryggmärgen och gör att jag ibland har svårt att röra mig normalt och även trillar ibland även om det just nu har blivit något bättre det också.

Till detta ska man betänka att jag har tre stycken diskbråck i nacken.
Alla dessa nervpåverkan och diskbråck med mera gör att jag medicinerar rätt starkt, bland annat med morfinpreparat men givetvis en hel del andra mediciner som Alvedon 1mg, Orudis, Gabapentin Norflex och lite andra liknande saker.

Så, med detta sagt vill jag med den här lilla bloggen låta dig som vill följa min kommande resa genom vården. 
Jag ska bli opererad i nacken,man ska fixa diskbråcken, fräsa ur rotkanalerna, fräsa/slipa bort utväxterna i ryggraden som påverkar ryggmärgen.... En inte helt ovanlig operation men de försvåras lite genom att jag är strålad i det området. Operationen ska utföras på Ryhovs Regionssjukhus i Jönköping. Någon tid för operation är inte satt än, såvitt jag vet, utan jag ska träffa narkosläkaren den 30:e september, det vill säga på nästkommande måndag från idag (när detta skrivs) räknat. Bara sex dagar dit alltså. Sedan misstänker jag att själva operationen kommer att utföras någon gång inom en månad efter att jag talat med narkosläkaren.

Med detta har jag påbörjat min nästa resa inom den svenska sjukvården. Mer blogginlägg kommer inom kort

 

Comments powered by CComment