Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Hej!

Har du tänkt på hur fort vi får all information idag?
Förr fick man vänta till kvällstidningar, nyheterna på TV, Rapport vid 20:00 eller Aktuellt vid 21:00, alternativt så stod det nyheter i morgontidningen. Nu så har vi appar i mobilerna som plingar till så fort det hänt något. Vi har "hela internet" till vårt förfogande och kan söka all information vi vill. Förr fick man läsa böcker för att lära sig något, biblioteket var en väl besökt plats för min del, numera är det som sagt var internet, eller nätet kort och gott, som gäller.

Det handlar om Wikipedia, det handlar om sökmotorer som Google och liknande, det är Aftonbladet, Expressen, Dagens nyheter och många andra sidor, det är Youtube som härskar när det gäller video. Ja, information i massor.

Och visst får vi mängder med information via Facebook. Mängder!

Tyvärr så går det så fort att vi, och även nyheterna ibland, missar att kolla upp sanningshalten i det vi läser. Det kan komma information som presenteras som fakta, men när man läser den aktuella artikeln så kan man ofta se att det är antingen satiriska sidor som driver med hur vi faktiskt läser nyheter idag eller det kan komma från någon organisation eller annan grupp med baktankar som kanske rasistisk propaganda eller så kan det vara någon tillverkare av en produkt som vill sälja bättre.

 

Men varför har det blivit så här då?
Är det enbart pga det höga informationsflödet som det har blivit så här?
Jag tror det, jag tror att när vi blir matade med information så slutar vi att leta själva och vi slutar att söka sanningen. För, vi har ju fått den serverad på silverfat. 

Och dessutom, vi lever i en värld där väldigt mycket händer och då kan vissa utnyttja detta för att sprida felaktig information, och med den hastighet vi har idag på informationsspridningen så tar det inte många timmar innan vi fått en falsk bild eller nyhet som presenteras som fakta.

Det är då det är viktigt för oss, som brukare, som läser och ser informationen, tar till oss den enkla saken att vara källkritisk.
Kolla upp källan, se om det kan finnas bakomliggande orsaker till att det står som det gör, att information presenteras som den görs. 

Först då kan vi vara någorlunda säkra på att vi vidarebefordrar relevant och riktig information.

Låt inte sanningen dö, kolla fakta!

Comments powered by CComment